Thursday 4 April 2019

#EffjayMasak Kangkung Tumis With Ikan Bilis

Assalamualaikum and haluuuu!
So hari ni basically aku tak buat apa apa. Tetiba tekak teringin nak makan kangkung. Hm.
Ni yang best bila dapur kita conquer sendiri. Asal teringin je terus masak sendiri.. Takyah dah tunggu orang. Okay jum start.


Bahan-bahan diperlukan:
1 ikat kangkung-basuh & potong
3 biji bawang kecil atau 1/2 biji bawang besar merah - tumbuk
2 ulas bawang putih - tumbuk
1 biji lada merah-buang biji & tumbuk
Ikan bilis sesuka hati-basuh & tumbuk
2 biji cili merah - tumbuk
Beberapa biji cili api ikut level kepedasan memasing - tumbuk
Garam secukup rasa
Minyak masak

nota kaki: untuk sayur kangkung ni, kalau nak blend bahan yang kena tumbuk tu pun boleh. tapi kalau macam mak aku, dia prefer tumbuk sebab rasa kasar-kasar. baru sedap.

Cara menyediakan dan memasak:
1. Panas kan minyak dlm kuali.
2. Tumis bahan-bahan yang kau tumbuk dan masukkan garam secukup rasa.. masuk air sedikit kalau kering sangat. Biar lah berkuah sikit baru sedap.
3. Masukkan kangkung yg telah dipotong. Balik-balikkan sekejap.. siap utk dihidang.

Cara basuh sayur kangkung:
lepas dah potong tu, rendam kejap dalam 3 minit lepastu jangan tuang dalam tapis terus tapi kaut sayur tu masuk tapis and air tu buang. Tujuan rendam tu supaya pasir celah celah daun kangkung tu turun ke bawah. Lepas tu bilas je macam biasa and toskan.

No comments:

Post a Comment