Bahan-bahan diperlukan:
3 ekor ikan kembung
3 biji cili merah (Dikisar)
½ sudu teh belacan (Dikisar)
3 biji bawang merah (Dikisar)
1 inci kunyit hidup (Dikisar)
3 keping asam keping@gelugur
2 tangkai daun kesum *optional. kalau takde pun takpe
¼ biji nanas (Dipotong kecil) *optional jugak. kalau takde pun takpe.
4 cawan air
Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
1. Bersihkan ikan kemudian toskan. Kalau nak potong dua boleh. nak masuk seekor tu terus pun boleh.
2. Masukkan semua bahan yang dikisar dan air ke dalam periuk. (jangan bukak api lagi)
3. Bukak api. Make sure api jangan besar sangat. nanti melimpah. Masak sehingga mendidih.
4. Bila dah mendidih, masukkan ikan, lepastu masukkan garam. Kacau sopan sikit nanti ikan tu hancur.
5. Bila ikan tu nampak dah masak, tutup api dan hidangkan.
Tips:
-Selain ikan kembung, boleh jugak guna ikan parang, ikan merah, ikan bawal, ikan siakap dan ikan ikan lain yang sesuai.
-Selain letak nenas, boleh jugak letak bunga kantan, bendi.
-Lagi sedap kalau kau potong bawang holland (ring cut) lepastu tabur lepas masuk ikan tu. fuh sedap.
No comments:
Post a Comment