Monday 6 May 2019

#EffjayMasak: Pak Choy Tumis Sos Tiram

assalamualaikum and haluuu gais. so untuk lauk hari ni, sis nak share Park Choy tumis dengan sos tiram... Park Choy ni dia macam sawi tapi lagi sedap lah. manis manis gitu... hhehehhe
and lauk ni paling simple even kalau aku malas pun aku boleh masak.

Bahan-Bahan:
4-5 pokok sayur Pak Choy
4 sudu besar sos tiram
2 ulas bawang putih, cincang halus
satu hirisan nipis halia, cincang halus
sedikit serbuk pati ayam atau pati ikan bilis
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh dengan sedikit air
sedikit bawang goreng
hirisan cili api

Cara Penyediaan:
Panaskan air di dalam periuk atau kuali sehingga mendidih dan masukkan secubit garam. Celur sayur Pak Choy cukup sekadar layu kemudian tapis air.
Masukkan pula air sejuk ke dalam sayur untuk hentikan proses memasak dan mengelakkan sayur menjadi pucat dan tidak segar. Tapis kembali, potong batang sayur dan susun di atas pinggan.
Untuk masak kuah, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih serta halia sehingga kekuningan dan naik bau.
Masukkan sos tiram, pati ayam dan air secukupnya. Masak sehingga mendidih dan masukkan pula air bancuhan tepung jagung tadi supaya kuah menjadi pekat. Perasakan dengan gula secukup rasa.
Tuang kuah sos tiram dan tabur bawang goreng bersama hirisan cili jika suka.
Tips:
make sure sebelum masukkan garam tu korang rasa dulu sebabnya sos tiram ni pun dah rasa masin actually.

selamat mencuba geng.

No comments:

Post a Comment