Monday, 10 June 2019

#EffjayMasak: Sup Tofu Telur

Assalamualaikum guys. so today aku nak share sup favourite aku. tapi, walaupun aku suka gila sup ni, aku boleh makan bila teringin je. sebabnya kalau aku makan banyak-banyak, aku jadi macam muak tau.

so here's the recipe

Bahan-bahan diperlukan:

  • 2 peket Tauhu Jepun Telur
  • 1/2 kiub pati ayam Maggi.
  • 1 inci Halia (diracik halus2)
  • 3 ulas Bawang putih (diracik halus)
  • 1 biji Telur
  • 1/2 cawan air.
  • Garam

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Tauhu dipotong kepada 8 @ 10 bahagian.Terpulang kepada individu yg suka nipis @ tebal. Kemudian goreng diatas minyak yang sedikit hingga kekuningan.
  2. Tumis bawang putih & halia sehingga naik bau. Kemudian masukkan air dan kiub pati ayam Maggi. Biarkan mendidih sebentar. Masukkan telur. Bagi yg suka hirup kuah boleh tambah air lagi tapi bagi ssiapa yg suka pekat boleh campurkan dgn tepung jagung.
  3. Bila kuah sudah pekat masukkan pula tauhu yg telah digoreng sebentar tadi. Hidangkan bersama2 daun bawang.

No comments:

Post a Comment