#EffjayMasak: Ayam Masak Paprik
Bahan-bahan diperlukan:
- 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
- Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 ulas bawang besar - dipotong baji
- 1/2 inci halia - diketuk
- 1 batang serai - diketuk
- 6 ulas cili padi - diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos ikan
- 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
- Garam secukup rasa (jika perlu)
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
- Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara menyediakan dan memasak:
-
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
-
Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
-
Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
-
Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
-
Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
-
Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
-
NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan
banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment