Thursday, 20 June 2019

#EffjayMasak: Sambal Goreng Jawa

Bahan-bahan diperlukan:

  • 2 bungkus tempe (dipotong nipis dan digoreng tawar - asingkan
  • 3 biji kentang (dihiris dan digoreng)
  • Foo Chuk atau tahu kering dan Soo Hun yang direndam hingga kembang - dicuci dan dipotong sederhana kecil
  • 3 biji cili merah dihiris
  • 5 biji cili kering merah dihiris
  • 5 biji cili padi dihiris (kalau nak pedas boleh tambah lagi kuantitinya)
  • 10 ulas bawang merah kecil (dihiris)
  • 3 biji bawang putih dihiris
  • Setengah inci halia (dimayang)
  • Sedikit air asam jawa (sebab orang jawa hahahahaha)
  • 2 senduk kicap manis
  • Sedikit belacan yang dihancurkan dengan setengah cawan air
  • Garam

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu. 
  2. Masukkan cili dan goreng hingga cili layu
  3. Masukkan kicap dan air asam serta air belacan
  4. Biarkan mendidih. Kemudian, rasa kalau kurang manis, tambah gula sikit, kalau kurang garam tambah garam sikit, kalau kurang kicap tambah kicap sikit (ikut tekak)
  5. Masukkan fucuk dan soo hun
  6. Masukkan tempe dan kentang yang digoreng tadi. Gaul rata. Goreng sebentar lagi. Kemudian, rasa, kalau ok, angkatlah.

No comments:

Post a Comment