#EffjayMasak: Sambal Goreng Jawa
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 bungkus tempe (dipotong nipis dan digoreng tawar - asingkan
- 3 biji kentang (dihiris dan digoreng)
- Foo Chuk atau tahu kering dan Soo Hun yang direndam hingga kembang - dicuci dan dipotong sederhana kecil
- 3 biji cili merah dihiris
- 5 biji cili kering merah dihiris
- 5 biji cili padi dihiris (kalau nak pedas boleh tambah lagi kuantitinya)
- 10 ulas bawang merah kecil (dihiris)
- 3 biji bawang putih dihiris
- Setengah inci halia (dimayang)
- Sedikit air asam jawa (sebab orang jawa hahahahaha)
- 2 senduk kicap manis
- Sedikit belacan yang dihancurkan dengan setengah cawan air
- Garam
Cara menyediakan dan memasak:
- Tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga wangi dan layu.
- Masukkan cili dan goreng hingga cili layu
- Masukkan kicap dan air asam serta air belacan
- Biarkan mendidih. Kemudian, rasa kalau kurang manis, tambah gula sikit, kalau kurang garam tambah garam sikit, kalau kurang kicap tambah kicap sikit (ikut tekak)
- Masukkan fucuk dan soo hun
- Masukkan tempe dan kentang yang digoreng tadi. Gaul rata. Goreng sebentar lagi. Kemudian, rasa, kalau ok, angkatlah.
No comments:
Post a Comment