Friday 3 January 2020

#EffjayMasak : Paprik Sotong Ala Fafa Jay

Bahan-bahan diperlukan:

  • 300 gm sotong - ikut suka lah nak potong macam mana
  • Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih - kisar
  • 1 ulas bawang besar - kisar
  • 1 batang serai - diketuk
  • 6 ulas cili padi 
  • 2 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
  • Garam secukup rasa (jika perlu)
  • Satu cawan air (jika suka berkuah)

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong.
  3. Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
  5. Rasa dulu kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos tiram selalunya dah cukup masin).
  6. Masukkan tomato dan tepung jagung kalau nak pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
  7. NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sangat.. nanti kuah tu kering sebab terlalu pekat. Selamat mencuba!
Dalam gambar ni aku
tak letak tomato sebab
Tak jumpa.. hshshhss

No comments:

Post a Comment